Alergični na pelud, koji je s dolaskom proljeća ispunio zrak, moraju se čuvati alergena i među vlastita četiri zida jer sićušna peludna zrnca lako nađu put i do zatvorenih prostora.

A za one koji su alergični na kućnu prašinu (odnosno grinje), plijesan ili kućne ljubimce (najčešće mačke, pse, glodavce i ptice), sezona alergija nikad ne završava.

Borba protiv svih spomenutih alergena počinje kod kuće. Ako vi ili netko od ukućana često kišete i(li) kašljete, nos vam curi ili je dugotrajno začepljen, suze vam oči i(li) otežano dišete, to su simptomi alergije.

Alergene koji se šire zrakom i nakupljaju na okolnim površinama nemoguće je posve izbjeći, ali se njihova količina u stambenom prostoru može znatno smanjiti.

U sezoni alergena preporučuje se držati sva vrata i prozore zatvorenima, a kuću prozračivati kad je alergena manje u zraku (primjerice, za kišna vremena) te, prema mogućnosti, održavati čistoću zraka s pomoću klimatizacijskih uređaja i pročistača.

Prašine se ne možemo posve riješiti, a preosjetljivost na prašinu ne znači da je dom prljav. Prašina se prirodno stvara kao mješavina raznovrsnih tvari koje nas okružuju. Najčešći su alergeni među njima grinje, plijesni i “prhut”, odnosno ljuskice kože kućnih ljubimaca.

Osobito je teško ukloniti grinje jer te mikroskopski sitne životinjice žive u sagovima, jastucima, madracima, tapeciranom pokućstvu.

Najvažnije je grinje “protjerati” iz kreveta. Perite posteljinu na minimalno 60 Celzijevih stupnjeva, a dobro je rješenje antialergijski madrac i posteljina. Najbolje je da podovi i zidovi budu “goli”. Iz prostora treba što je moguće više ukloniti skupljače prašine kao što su sagovi, teške zavjese, venecijaneri, plišane igračke, gobleni, knjige.

Alergije mogu izazvati i plijesni kojima pogoduje vlaga pa ih osobito ima u podrumu, kupaonici i kuhinji, a nakupljaju se i u tapetama, starim madracima, sobnom bilju…

Stoga redovito čistite i prozračujte prostor, održavajte povoljnu vlažnost zraka, popravite instalacije i slavine koje cure.