Patak-O donosi nekoliko novih korisnih, a sezonskih savjeta. Ovoga puta nekoliko načina na koje ocat u vrtu može pomoći u njegovom rastu.

Sezona je sadnje i prije nego se zaputite u vrtne centre po preparate za probleme koje imate u vrtu, možda rješenje već imate kod kuće. Osim što pomaže u čišćenju, ocat vam može pomoći i u vrtu:

Riješite se korova
Bijeli ocat ima pet posto octene kiseline koja može prodrijeti kroz membrane biljaka, ubijajući ih od lišća prema dolje. Ocat stavite u bočicu s raspršivačem i poprskajte lišće korova.

Tjera životinje
Životinje obično mrze miris octa, pa ga upotrijebite da ih držite izvan vašeg vrta. Uzmite nekoliko starih krpa, namočite ih u ocat i stavite po rubu svog vrta. Miris će djelovati kao nevidljiva ograda koja udaljava kuniće, jelene i rakune, a odbija čak i zmije.

Riješite se insekata
Puževi mogu polako proždirati vaše biljke, ali kad se pošpricaju octom, tijela puževa rastopit će se. Ako ipak ne želite promatrati puževe kako se tope, možete njih i ostale insekte držati na odstojanju krpama natopljenim octom.

Potaknite klijanje
Namakanje sjemenki osam do 12 sati prije sadnje može pomoći u klijanju, a ocat pomaže i u tome.

Riješite se plijesni i drugih gljivica
Ocat može poslužiti kao antimikotik, preparat koji uništava ili sprječava rast gljiva, kako bi spasio vaše biljke od plijesni i drugih gljivica. Dovoljno je pomiješati tri žlice jabučnog octa s oko 4 litre vode i promućkati. Dodajte otopinu u bočicu s raspršivačem kako biste poprskali zahvaćena područja.