Koliko god je brisali, uvijek imate osjećaj da se prašina u vašem domu ponovno stvara. No ne brinite, uz pomoć nekoliko Patak-O savjeta u vašem domu će se nakupljati manje prašine.

  1. Držite prozore zatvorene
    Svi barem jednom dnevno prozračuju svoj dom pa širom otvore vrata ili prozore kako bi se napravio povjetarac. Međutim, uz taj povjetarac dolazi pelud i druge čestice izvana te se tako nakuplja i prašina.
  2. Redovito perite jastuke
    Grinje obožavaju vaše jastuke jer se hrane mrtvim stanicama kože. One su malene i nevidljive, a u jednom gramu prašine može živjeti na stotine grinja. Da biste se riješili prašine i grinja, perite jastuke najmanje tri puta godišnje u vrućoj vodi.
  3. Često brišite podove i usisavajte
    Nemojte zaboraviti da se prašina skuplja i na podovima, a posebno ispod namještaja. Ako je moguće, svakodnevno brišite podove. Prvo usišite podove, a zatim ih obrišite vrućom vodom.
  4. Istresite tepihe
    Tepisi su leglo prašine. Male i srednje tepihe obavezno iznesite na otvoreno i dobro istresite. To će osloboditi većinu prljavštine i prašine.
  5. Uvedite pravilo ‘bez cipela u kući’
    Ovo je čak i bolje od brisanja cipela na otiraču. Primijenite pravilo ‘bez cipela’ u vašoj kući. Na cipelama se skuplja prljavština, prašina i bakterije. Izujte cipele pri ulazu u kuću i riješite se puno prašine. Nekima možda može biti neugodno tražiti od gostiju da se izuju, ali ako držite ormarić za cipele u blizini ne bi trebalo biti problema.