Najviše prljavštine skuplja se u tipkovnici i mišu, a prašina je prisutna i na monitoru i kućištu računala. Mnogi griješe pa čiste monitor s ubrusom i sredstvom za pranje prozora – no bolji su medicinski alkohol i vata.

Čišćenje računala jedna je od glavnih obaveza korisnika, koju mnogi zaboravljaju. To je nužno, ponajprije za korisnika jer tako brinete o svom računalu, a ono će i dulje trajati.

Patak-O donosi nekoliko korisnih savjeta:

Kučište
Preporučuje se barem jedanput godišnje očistiti unutrašnjost kućišta. S obzirom gdje je kućište smješteno, čak i češće.

Ekran
Ekran monitora očistite specijaliziranim sredstvom za čišćenje ekrana, a ako ga nemate možete upotrijebiti medicinski alkohol i jastučiće od vate te lagano obrisati površinu ekrana. Ekran monitora nikako ne čistiti grubim krpama, suhim papirnatim ubrusima jer može doći do ogrebotina.

Tipkovnica
Tipkovnicu treba najprije okrenuti naopako te lagano protresti kako bi iz nje ispale čestice nakupljenog smeća. Plastične dijelove računala i periferije očistite sredstvima za čišćenje plastičnih površina ili drugim blagim (neabrazivnim) sredstvima. Može se koristiti i medicinski alkohol koji dobro otapa masti i ulja.

Miš
Miš se može očistiti navlaženom krpicom, no prvo ga je, kao i ostale dijelove, potrebno isključiti iz računala, a ako koristite bežični miš, onda pronađite utor za baterije i izvadite bateriju. Lagano prebrišite miš, a tanke utore i mjesto oko kotačića za pomicanje očistite uz pomoć štapića za uši.