Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat veoma je pristupačan i jeftin proizvod. Uvijek ju je dobro imati pri ruci, jer je njena primjena u svakodnevnome životu iznimno velika.

Vjerojatno je da su vam neki načini korištenja sode bikarbone u kućanstvu već poznati, ali evo još nekih stvari koje možete očisiti sodom, a za koje možda niste znali:

Srebro
Srebro jako brzo potamni ako ga često ne nosite, ali soda bikarbona vratit će u život istrošeni srebrni nakit ili pribor za jelo.

Lonci i tave
Kad hrana izgori, vrlo je teško ostrugati iz tave, ali pomoći će soda bikarbona. U tavu ulijte toplu vodu i dodajte sodu bikarbonu. Ostavite da tako stoji oko pola sata.

Zavjese za tuš
Zavjese za tuširanje izuzetno su prljave i često prekrivene plijesni. Od sode bikarbone napravite pastu s vodom i rasporedite je na zahvaćena područja. Isperite ih vlažnom krpom i pustite da se još jednom osuše prije nego što ih vratite.

Posudice za mačji wc
Često ostavljaju neugodan miris, ali soda bikarbona to može riješiti. Da biste uklonili miris koji dolazi iz posudice, prekrijte dno sodom bikarbonom prije nego što je napunite pijeskom.

Četka za kosu
Kad malo bolje razmislite, četke za kosu pune su ulja i prljavštine. Napunite sudoper s malo tople vode i sode bikarbone, a zatim potopite četku. Ostavite tako jedan sat, a zatim je isperite čistom vodom i osušite čistim ručnikom.