Patak-O kao profesionalac za odštopavanje svih vrsta brine se i za vaše zdravlje te donosi i korisne savjete putem članaka kao što je i ovaj.

Zdravlje iznad svega, a sedam pogrešaka koje radite prilikom korištenja WC-a su:

 1. Predugo sjedite
  Predugo sjedenje u tom položaju stvara dodatni stres za vene u donjem dijelu vašeg rektuma; ako te vene nateknu ili se izboče, pojavljuju se hemoroidi. U mnogim se slučajevima hemoroidi obično povuku u roku od tjedan dana, ali u međuvremenu mogu izazivati svrbež, a uz to su i neugodni te su najčešći uzrok rektalnog krvarenja.
 2. Prejako stišćete
  Naprezanje i zadržavanje daha da biste izbacili tvrdu stolicu ne samo da pojačavaju pritisak na vene, povećavajući rizik od hemoroida, već mogu dovesti i do puknuća na analnom području. Kako bi vaša stolica bila mekša, Patak-O predlaže povećati unos vlakana, piti puno tekućine i biti aktivan.
 3. Ne provjeravate izgled stolice
  Možda ne zvuči privlačno, ali trebali biste baciti pogled na svoju stolicu. Mekana, glatka i stolica u obliku kobasice znak je dobrog gastrointestinalnog zdravlja. Ali ako je vaša stolica tvrda i u obliku kuglica, možda ćete trebati povećati unos vlakana i tekućine. Tekuća stolica, s druge strane, mogla bi biti uzrokovana blagim trovanjem hranom ili intolerancijom na hranu.
 4. Ignorirate smrdljivu mokraću
  Ako je miris jak i neugodan (a mokraća vam je tamna i mutna), mogao bi signalizirati infekciju mokraćnog sustava, kao i druga stanja poput infekcije mokraćnog mjehura, bolesti jetre, loše kontroliranog dijabetesa ili određenih metaboličkih poremećaja.
 5. Previše se brišete “tamo dolje”
  Agresivno brisanje ili pretjerano pranje intenzivnim sapunima, losionima i mirisnim maramicama može iritirati kožu, uzrokujući jak svrbež i rezultirati stanjem koje se ponekad naziva i “sindromom poliranog anusa”.
 6. Bacate vlažne maramice u WC
  Mnogi proizvođači tvrde da je potpuno sigurno baciti vlažne maramice u WC, no testovi koje je proveo Consumer Reports pokazali su suprotno: neke se vlažne maramice nisu razgradile u vodi ni nakon 10 minuta, u usporedbi s običnim toaletnim papirom koji se u nekoliko sekundi raspao na sitne komadiće.
 7. Puštate vodu, a da pritom ne spuštate poklopac
  Puštanje vode na zahodskoj školjci s dignutim poklopcem može imati ozbiljne rizike za zdravlje. Nakon povraćanja u WC školjku ili nakon velike nužde tako u zrak možete lansirati potencijalno zarazne aerosole koji će satima živjeti u vašoj kupaonici.

Savjetima do zdravlja, zdravljem do osmjeha! Kvak!