Patak-O donosi sedam pogrešaka koje radite prilikom korištenja WC-a:

1. Predugo sjedite
Mnogi boravak u toaletu koriste za usputno opuštanje uz časopis, knjigu ili, ono najčešće, tipkanje po mobitelu. No, nemamo dobre vijesti. Predugo sjedenje u tom položaju stvara dodatni stres za vene u donjem dijelu vašeg rektuma; ako te vene nateknu ili se izboče, pojavljuju se hemoroidi.

2. Prejako stišćete
Naprezanje i zadržavanje daha da biste izbacili tvrdu stolicu ne samo da pojačavaju pritisak na vene, povećavajući rizik od hemoroida, već mogu dovesti i do puknuća na analnom području.

3. Ne provjeravate izgled stolice
Možda ne zvuči privlačno, ali trebali biste baciti pogled na svoju stolicu. Mekana, glatka i stolica u obliku kobasice znak je dobrog gastrointestinalnog zdravlja. Ali ako je vaša stolica tvrda i u obliku kuglica, možda ćete trebati povećati unos vlakana i tekućine. Tekuća stolica, s druge strane, mogla bi biti uzrokovana blagim trovanjem hranom ili intolerancijom na hranu.

4. Ignorirate smrdljivu mokraću
Ako je miris jak i neugodan (a mokraća vam je tamna i mutna), mogao bi signalizirati infekciju mokraćnog sustava, kao i druga stanja poput infekcije mokraćnog mjehura, bolesti jetre, loše kontroliranog dijabetesa ili određenih metaboličkih poremećaja.

5. Previše se brišete “tamo dolje”
Agresivno brisanje ili pretjerano pranje intenzivnim sapunima, losionima i mirisnim maramicama može iritirati kožu, uzrokujući jak svrbež i rezultirati stanjem koje se ponekad naziva i “sindromom poliranog anusa”.

6. Bacate vlažne maramice u WC
Mnogi proizvođači tvrde da je potpuno sigurno baciti vlažne maramice u WC, no testovi su pokazali suprotno: neke se vlažne maramice nisu razgradile u vodi ni nakon 10 minuta, u usporedbi s običnim toaletnim papirom koji se u nekoliko sekundi raspao na sitne komadiće.

7. Puštate vodu, a da pritom ne spuštate poklopac
Puštanje vode na zahodskoj školjci s dignutim poklopcem može imati ozbiljne rizike za zdravlje. Nakon povraćanja u WC školjku ili nakon velike nužde tako u zrak možete lansirati potencijalno zarazne aerosole koji će satima živjeti u vašoj kupaonici.