U novi radni tjedan Patak-O donosi šest najčešćih higijenskih grešaka koje radimo:

 1. Prečesto se kupate i tuširate
  Previše tuširanja isušuje vašu kožu i ostavlja pukotine u njoj, što olakšava mikrobima da lakše uđu u vaše tijelo. Preporučuje se da se ne tuširate više od jednom dnevno.

 2. Ne perete ruke prije odlaska na toalet
  Bakterije se ne nalaze samo na WC-u nego i posvuda po kući. To znači da su se, ako dugo niste oprali ruke, bakterije nakupile po njima. U tom slučaju, pri odlasku na WC rukama na intimne dijelove prenosite opasne mikrobe. Stoga je pranje ruku prije odlaska na WC jednako važno kao i pranje ruku nakon obavljanja nužde.

 3. Vodu puštate vrhovima prstiju
  90 minuta nakon ispiranja školjke bakterije su i dalje tu. Stoga nemojte pritiskati gumb na kotliću vrhovima prstiju, nego člankom. Time ćete spriječiti i prijenos bakterija na stvari koje biste mogli dodirnuti prije pranja ruku.

 4. Predugo spavate na istom jastuku
  Jastuci su pravi raj za grinje i plijesan, a ako imate problema s kožom, trebali biste razmisliti je li to zbog jastuka. Grinje mogu izazvati alergije i probleme s respiratornim sustavom.

 5. Spavate s ljubimcima
  Čak i tijekom noći morate paziti na higijenu, a stručnjaci ne preporučuju da spavate u istom krevetu s ljubimcima. Čak i oni najčišći na svom krznu prenose bakterije.

 6. Perete lice sapunom
  Sapun uopće nije namijenjen pranju lica, već narušava pH razinu kože te umjesto da vam očisti lice, sapun vam može začepiti pore i izazvati upale.

Dakle?