Limun ima iznenađujuću moć čišćenja – limunska kiselina čini njegov sok prirodnim sredstvom za čišćenje koje je učinkovito u rješavanju masnoća i uklanjanju nekih vrsta mrlja.

Patak-O donosi nekoliko prijedloga za što ga možete koristiti:

Čisti dasku za rezanje
Za uklanjanje mrlja s drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje prepolovite limun i iscijedite sok na dasku. Utrljajte sok na dasku, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će djelovati na mrlje, a daska će ponovno biti čista i svježa.

Izbjeljuje odjeću
Da biste očistili umrljanu odjeću, dodajte je u lonac s vodom s nekoliko kriški limuna, a zatim ostavite da stoji tako nekoliko minuta.

Čisti plastične posude za hranu
Da biste očistili plastične posude, iscijedite sok od limuna na zamrljanu plastiku i protrljajte odrezanom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajen način. Tvrdokorne mrlje od umaka će nestati.

Čisti kadu
Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i vinskog praška, pa dodajte malo limunovog soka. Utrljajte ovu pastu, a zatim ostavite da odstoji 30 minuta prije ispiranja i kada će ponovno blistati.

Čisti ribež za sir
Čišćenje ribeža za sir može biti teško uz kuhinjsku spužvu. Limun prepolovite i protrljajte stranu uz ribanje. Otklonit će ostatke, a pritom će ostati svjež miris limuna.