Novi, i zadnji, radni tjedan u ovoj godini donosi i nove zanimljivosti iz pera Patka-O.

Kako vaše biljke oplemenjuju vaš dom i život, tako oplemenite i vi njih. Redovito ih zalijevajte, smjestite ih kraj dovoljno svjetla i na temperaturu koja im pogoduje. Čistite njihove listove od prašine i šapnite im ponekad koju lijepu riječ.

Patak-O predstavlja slijedeće biljke koje će vam oplemeniti dom:

Svekrvin jezik ili sablja (Sansevieria trifasciata “Laurentii”)
Ova biljka iz zraka pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Nije zahtjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i sjenu, a možete je držati i blizu radijatora jer taj cvijet ne voli puno vlage. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi i noću.

Gerber (Gerbera)
Gerber čisti prostor od dušika, benzena i formaldehida. Ovaj je cvijet prekrasnih boja te dobro upija i štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete. Nije mu potrebna velika njega, voli sunčana mjesta i podnosi velike vrućine. Morate ga samo dovoljno zalijevati i dopustiti mu da uljepša prostor.

Dracena (Dracaena)
Tropska biljka podrijetlom s Madagaskara filtrira mnoge toksine, uključujući formaldehid. Ne odgovaraju joj direktna svjetlost, propuh ni hladnoća. Dopuštaju li uvjeti, dracena može narasti i do tri metra te svojom zanosnom pojavom krasiti svaki dom.

Aloa Vera
Aloa proždire razne štetne spojeve iz zraka, uključujući zračenje TV ekrana i računalnih monitora. Osim toga, njeni se listovi mogu koristiti i za liječenje opeklina te za izradu raznih blagotvornih pripravaka za kožu. Jedna aloa postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

Bršljan
Poznat i kao Hedera helix bršljan je penjačica je koja obično raste oko kuće, no može se uzgojiti i kao sobna biljka. Bršljan uklanja 60 posto plijesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor.