Na Dan svete Lucije, 13. prosinca, tradicionalno se sije božićna pšenica gotovo u svakoj obitelji. Ona simbolizira život, priziva obilje i plodnost u obitelj i na njihovu zemlju.

Kad pšenica naraste, običaj je oko nje zavezati crvenu traku ua koju su naše bake i prabake vjerovale da štiti kuću od uroka. Svijeća koja se stavi u sredinu donosi svjetlo u život svih ukućana.

A Patak-O donosi nekoiko korisnih savjeta kako da božićna pšenica bude savršena:

  • Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji.
  • Najbolje je pšenicu posijati u posudi s vlažnom zemljom. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.
  • Umjesto zemlje možete koristiti i pijesak. U posudi s debljim slojem pijeska možete rasporediti malo humusa iz lončanica za cvijeće. Nakon toga, nabubrenu pšenicu postavite na pijesak. Pijesak redovito navlažite svaki dan.
  • Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan.