Novi početak radnog tjedna donosi nove intervencije odštopavanja kao i korisne savjete ovoga puta kako postići blistave i mirisne tepihe.

Tepisi su puni bakterija i prljavštine pa je važno da ih redovito perete. Pri tome imate dvije opcije – s usisivačem i ručno.

Kako očistiti tepih usisavačem
Dubinsko čišćenje tepiha je velik posao, a kako biste ga učinkovito obavili, prvo razmaknite sav namještaj i uređaje. Pometite tepih kako biste uklonili površinski sloj prašine i prljavštine.

Ako su na njemu neke mrlje, očistite ih sredstvima i pričekajte da se osuše. To će vam olakšati posao. Nakon toga, izvadite usisavač. Patak-O savjetuje da ga čistite prvo od one strane koja je najdalja izlazu iz prostorije kako biste si ostavili prostor za kretanje unazad i kako ne biste hodali po dijelovima koje ste već očistili.

Kako očistiti tepih ručno
Trebat će vam soda bikarbona, debela četka, sredstvo za čišćenje tepiha, suhi ručnici i voda. Posipajte sodu po cijelom tepihu. Ne samo da će ona pomoći pri podizanju mrlja, već može ukloniti i mirise. Ostavite ju nekih 5 do 10 minuta. Usisajte ili pometite ostatke kako biste uklonili sodu i svu površinsku prljavštinu ili osušene mrlje.

Pomiješajte dvije doze sredstva za čišćenje tepiha i 450 ml tople vode i poprskajte po cijelom tepihu. Iščetkajte tepih pazeći da obratite posebnu pozornost na tvrdokorne mrlje.

Uzmite suhe ručnike i iscijedite tekućinu, što je više moguće. Ponovite postupak dok ne isperete sredstvo.

Ostavite tepih da se dobro posuši. Nakon što se vaš tepih osuši, upotrijebite četku za čišćenje tepiha (poput ove gumene grablje za tepihe), završite njegujući vlakna tepiha.