Iako sobne biljke donose pozitivnu atmosferu u vaš dom, za njih se malo teže brinuti. Budući da sobne biljke ne dobivaju redovitu dozu sunčeve svjetlosti i svježeg zraka, obično ih je teško održavati, a ubrzo nakon što ste neku teglu donijeli kući vidite da se lišće pomalo suši i biljka odumire.

Profesionalac za odštopavanje donosi savjete uz koje će vaše sobne biljke uvijek biti zdrave i lijepe:

Sunčeva svjetlost
Najvažnije što morate imati na umu tijekom brige o sobnim biljkama je da dobivaju dovoljno svjetla. Biljke koje vole zasjenjena mjesta na suncu će vrlo brzo izblijediti i uvenuti, a isto se događa i s biljkama koje vole izloženost suncu, a stavlja ih se u sjenu.

Zalijevanje biljaka
Dodajte vodu tek kad je zemlja malo presušila. Koristite tegle koje imaju rupice na dnu i tanjurić kao podložak, kako bi višak vode mogao isteći. Tako ćete imati kontrolu nad time koliko vode biljci uopće treba.

Brišite lišće biljaka
Biljke s glatkim lišćem krpom nježno obrišite od prašine koja se nakuplja na lišću. Ne samo da poboljšava izgled vaše biljke, već će joj to zapravo pomoći da upije više svjetla.

Stanje sobne biljke
Provjeravajte zdravlje svojih sobnih biljaka redovitim pregledom stabljika, boje lišća i tla. Nekoliko uobičajenih bolesti sobnih biljaka na koje treba pripaziti su pepelnica (bijele mrlje na lišću), gljivične mrlje (mogu biti žute, smeđe ili crne) i trulež korijena (kašastog izgleda i tamno obojen) obično uzrokovan prekomjernim zalijevanjem.