Vručine profesionalcu za odštopavanje ne predstavljaju nikakav problem kao ni redovito objavljivati korisne i/ili zabavne informacije.

Ovoga puta Patak-O pita se kako u hladnjaku postaviti i održavati idealnu temperaturu, a da se vaše namirnice ne bi pokvarile, tj. kako bi iste dulje trajale.

Odgovarajuća temperatura u hladnjaku održava hranu hladnom i sigurnom za jelo danima, čak i tjednima, jer se hlađenjem usporava rast bakterija.

Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene točke (oko 4 Celzijevih stupnjeva), bakterije se počnu eksponencijalno umnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša – ali nije ni svaka dobra. Kako zbog kvalitete hrane, tako i radi smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno hladnjak postaviti na preporučenu temperaturu i slijediti smjernice za održavanje hladnjaka.

Idealna temperatura hladnjaka je između 1,7 do 3,3 Celzijevih stupnjeva. Ovaj temperaturni raspon je najbliži tome da ne dođe do smrzavanja. Također je blizu temperaturi od 4 Celzijevih stupnjeva, kada se bakterije počinju brzo razmnožavati, a zamrzivača ispod -17 Celzijevih stupnjeva.

A dodatno možete osigurati idealnu temperaturu slijedećim načinima:

  • točnije mjeriti temperaturu hladnjaka jeftinim samostojećim termometrom za aparate
  • ostaviti hranu da se ohladi prije nego što je stavite u hladnjak
  • provjeriti okvire vrata da nema rupa na rubovima
  • ne otvarati prečesto vrata frižidera
  • držati frižider punim jer se hrana tako najbolje hladi.