Nove intervencije odštopavanja su pred nama kao i novi korisni savjeti: Kako i kada očistiti svoj hladnjak!

Kada biste trebali očistiti hladnjak?

  • Kad se hrana pokvarila: Ako primijetite da je mnogim namirnicama u vašem hladnjaku prošao rok upotrebljivosti, dobro je provjeriti je li namirnica još svježa. Svaku hranu koja ima plijesni, koja je promijenila boju ili ispušta neugodan miris treba odmah baciti.
  • Nakon izlijevanja ili prolijevanja, osobito soka od sirovog mesa: Ako hrana nije pravilno pohranjena, može doći do prolijevanja ili curenja, a u tom slučaju zahvaćena područja hladnjaka trebat ćete očistiti. Pravilno skladištenje hrane posebno je važno za sirovo meso ili proizvode od peradi, jer svako curenje povezano s tom hranom može uzrokovati širenje štetnih bakterija na druge namirnice u hladnjaku.
  • Kad ste u nedoumici – najbolje je baciti: Uglavnom je sigurno jesti hranu izvan datuma roka trajanja ako je ispravno pohranjena. Međutim, potrošači bi trebali redovito procjenjivati ​​svoju smočnicu i hladnjak, pratiti sve promjene u teksturi i mirisu, a ako ste u nedoumici – bacite ju.

Kako očistiti hladnjak?

  • Uklonite svu hranu te sve police i posude. Temeljito ih operite vrućom vodom i deterdžentom (kao što je deterdžent za suđe). Svi predmeti se zatim mogu isprati otopinom za dezinfekciju, koja se može napraviti miješanjem jedne žlice tekućeg izbjeljivača s klorom bez mirisa u 3,7 litara vode.
  • Unutarnje stijenke hladnjaka i zamrzivača, uključujući vrata i rub hladnjaka, mogu se oprati vrućom vodom i sodom bikarbonom. Poslije biste trebali sve isprati istom otopinom za dezinfekciju koja je gore navedena.
  • Ostavite vrata hladnjaka otvorena oko 15 minuta kako bi zrak slobodno kružio.

Provjerite i ostale Patak-O savjete!